Къща под стъклен купол: дома на Полярния кръг, където винаги е топло. Възможно ли е?

Животът в Полярния кръг в никакъв случай не е лесен – освен ако не си от семейство Хиертефолгер .

Бенджамин и Ингрид Хиертефолгер отиват да живеят в ледената земя преди четири години, когато започват изграждането на своята „природна къща“. Това е триетажна глинена къща, „прибрана“ в соларен геодезически купол.В къщата има пет спални, две бани, хол кухня, трапезария, гараж и градина.Разположен на остров в северната част на Норвегия, зеленият дом е проектиран така, за да даде възможност на шест членното семейство да живее екологично въпреки трудните климатични условия. Те дори отглеждат сами повечето от храната си. След три години обитаване на това място семейството се чувства щастливо и няма намерение да променя начина си на живот.

глинена къща под соларен геодезически купол

Семейство Хиертефолгер – фамилия, която означава „следващ сърцето си“, – живеят в „Природната къща“ с четирите си деца. Те построяват къщата от глина и я покриват със соларен геодезически купол, изграден от единично остъкление, с помощта на приятели и съседи. След това семейството се премества в новия дом на 8 декември 2013 година.

глинена къща под соларен геодезически купол

„Къщата работи така, както беше планирано. Обичаме къщата; тя има собствена душа и ни кара да се чувстваме специални. Това, което ни изненадва, е фактът, че самите ние пре-построихме самите себе си с изграждането на тази къща“, казва Ингрид Хиертефолгер . „Процесът ни преобрази, оформи ни“.

глинена къща под соларен геодезически купол

Семейството трябвало да проектира своя бъдещ дом с мисъл за екстремно ниските температури и силния вятър на това място. Проектът идва с цената на известно съобразяване. Така например, напълно невъзможно е да се отглежда храна в купола през зимата – Хиертефолгер каза, че животът на това място включва три месеца без никакво слънце. От друга страна обаче куполът дава възможност на семейството да отглежда храна пет месеца по-дълго, отколкото е възможно отвън. Те отглеждат ябълки, череши, сливи, кайсии, киви, грозде, краставици, домати, билки, тикви, дини и пъпеши.

глинена къща под соларен геодезически купол

Отглеждането на собствена храна се оказва само началото на устойчивия начин на живот в „Природната къща“. Хиертефолгер казват, че всичката сива и черна вода от домакинството им се използва повторно – за поливане на растенията и за торене. Семейството компостира хранителните си отпадъци. Стараят се да използват чисти, биоразградими битови продукти, тъй като части от тези продукти биха могли да попаднат в храната, която ядат.

глинена къща под соларен геодезически купол

Самият дом ще има дълъг живот – Хиертефолгер казват, че глината може да трае вечно, ако се пази суха. Затова техният дом е покрит с този стъклен купол. Така къщата се предпазва от капризите на времето. Не се налага домът да се боядисва или да се поддържат структурите на стените.

глинена къща под соларен геодезически купол

Възможно е, разбира се, да се направят подобрения по къщата, но като цяло семейството изглежда невероятно доволно от проекта си. „Ако трябва да се изгради нова „Природна къща“, идеалното нещо би било да има двойно остъкление на купола, за да можем да си имаме тропическа градина и да не капе през зимата“, казва Хиертефолгер . „Но това е малко нереалистично, защото е много скъпо“. Семейството смята също, че има нужда от малко подобрение в начина на формиране на повдигнатите лехи, за да има повече полезна площ и по-добро позициониране на различните растения. Като цяло обаче семейството казва, че се чувства добре в „Природната къща“.

глинена къща под соларен геодезически купол

„Усещането ни, докато ходим в тази къща, е по-различно от ходенето в която и да е друга къща“, казва Ингрид Хиертефолгер . „Атмосферата е уникална. Къщата носи спокойствие. Почти мога да чуя тишината. Трудно е да се обясни. Би било невъзможно да се усети това чувство в къща, проектирана от някой друг, или в дом с ъгли и прави линии“.

глинена къща под соларен геодезически купол

 

глинена къща под соларен геодезически купол

 

глинена къща под соларен геодезически купол